mArtboard 1@2x
Over het IJ Kunst Collectief

Het IJ Kunst Collectief (IJKC) organiseert pop-up groepsexposities in Amsterdam-Noord waarbij per editie een groep van veertig makers uit de vrije en toegepaste kunst de mogelijkheid wordt geboden om hun werk te presenteren aan een groot publiek. De groep kunstenaars en designers – waarvan een deel woont én werkt in Noord – varieert per editie en er wordt steeds gezocht naar nieuwe deelnemers voor de komende exposities.

 
Waar en wanneer?

De jaarlijks terugkerende exposities vonden tussen 2016 en 2023 plaats in de toonaangevende kunstruimtes van Nieuw Dakota, Beautiful Distress House en NDSM Fuse op de NDSM-werf. Vanaf 2024 gaat het evenement halfjaarlijks – in maart en in augustus – plaatsvinden in ‘De Bagagehal’ van Loods 6 op KNSM-eiland.

Wat is het doel?

Wij willen met dit event getalenteerde makers voor het voetlicht brengen. De meesten van hen worden niet vertegenwoordigd door een galerie of zijn niet in de gelegenheid op een andere manier te exposeren en vinden bij ons een hoogwaardig podium voor hun autonome werk. Wij vinden het ontdekken van nieuwe talenten vanuit andere disciplines of achtergronden interessanter en verrassender. Door zijn opzet en invulling vormen onze exposities een aantrekkelijk alternatief voor de bekende kunstbeurzen waar de gevestigde orde in de kunstwereld zich manifesteert. 

Verder willen we – door middel van het organiseren van deze exposities – het aanbod van toegankelijke en betaalbare kunst van een kwalitatief hoog niveau onder de aandacht brengen van een groot én divers publiek

 

Wie is de drijvende kracht achter het IJ Kunst Collectief?

Edwin van den Hoek is de initiatiefnemer én curator van het IJKC. Als trendwatcher, vormgever en (gast)docent combineert hij moeiteloos de rol van enthousiaste kunstliefhebber met die van de strenge curator. Van den Hoek heeft een scherp oog voor originaliteit en actualiteit en gedurende het samenstellen van de tentoonstellingen combineert hij zijn creativiteit met zijn liefde voor ambacht.

* Atelierbezoek / Een kijkje achter de schermen
Wat zijn de voorwaarden?

Iedere maker betaalt vooraf een financiële bijdrage om mee te doen aan de tentoonstelling. Daartegenover staat dat na verkoop – zoals bij een galerie of kunstbeurs – geen commissie wordt gevraagd door de organisatie. De eenmalige bijdrage bedraagt gemiddeld € 400,- per deelnemer, afhankelijk van het aantal vierkante meters presentatieruimte. Met behulp van deze bijdrage wordt de locatie gehuurd, de expositie georganiseerd en de promotie van het event verzorgd. Verder beheert de organisatie een eigen website waarop de verschillende kunstenaars en designers en hun werk worden vertegenwoordigd, inclusief links naar websites en/of sociale media.

 
Verantwoording

Het IJKC is een initiatief van Stichting IJ Kunst Collectief en heeft geen commercieel oogmerk. De Stichting is opgericht in oktober 2022 en gevestigd op Dollardpad 33 / 1025 XG in Amsterdam-Noord.